Pages

Saturday, March 31, 2012

Cinta itu Nikmat .........tapi ~

Assalamualaikum .... 

hari ni kita berbicara tentang cinta ye kawan2 sebab Amy banyak idea tentang cinta je.. rasa2nya otak Amy berbentuk love ...''cinta itu memang nikmat .. dimakan sedap diminum sedap tapi bila tersalah makan ia bisa menjadi racun .. boleh jadi nikmat madu bertukar hempedu '' 

tertarik dengan kata2 seorang ustaz masa kursus qaseh pergi hari tu .. dia mengatakan cinta itu ialah nikmat dr Allah ..satu2nya nikmat yang diberikan kepada manusia dan 99 nikmat lain di akhirat ..tertanya2 pada hati kenapa nikmat cinta di beri sedangkan yg lain di akhirat kelak .. hati mula membuat firasat sendiri .. ''jika kita dapat cinta itu pasti kita akan menang di akhirat kelak, tapi seandainya kita tewas dengan cinta itu pasti kita merana di sana .. maksudnya cinta itu bercabang2 .. bukan kepada manusia sahaja .. tapi kita seringkali melihat cinta itu terhadap sesama manusia ..kekasih lebih diutamakan ..sedangkan cinta yang paling nikmat adalah cinta terhadap ALLAH s.w.t  yg berkuasa..

so jika kita dpt cinta Allah kita akan dapat 99 nikmat lagi di akhirat kelak .. tapi ! jika kita tewas dengan nikmat cinta + nafsu serakah .. kita hanya dpt nikmat itu di dunia tapi disana kelak kita tidak akan dapat 99 nikmat yg lain .. maybe hanya azab yg kita akan terima..mereka sering mengatakan cinta itu buta sedangkan cinta tidak bersalah kerana sebenarnya kita yg buta ! terkdang kita tenggelam dalam dunia nikmat kita sendiri..nikmat cinta yang kita salah tafsirkan ~ nikmat cinta yg di ciptakan dengan peraturan nafsu ! nikmat cinta yg tiada hadis mahupun batas ! nikmat cinta yg diketuai oleh syaitannirojim !!!!!!!!!!!!

hati berbicara :
 Amy tahu .. ramai yg tidak tahu apa erti cinta kerana mungkin dia tidak bercinta dan memperlekehkan cinta ..pehh cinta ! so bored .. tapi sebenarnya dia alpa ! dia lupa ! dia gila ! dia bodoh ! cinta bukan terhadap kekasih shja .. cinta itu bercabang ! berpucuk ~ berbunga lalu membuahkan hasil .. 
nikmat cinta bukan terletak pd nafsu semata tapi nikmat cinta menghadirkan kebahgiaan , ketenangan , kegembiraan , keberkatan dari Allah .. adakah kita sudah mendapat nikmat cinta yg sebenar2nya ?? atau kita sedang mendapat cinta yg di beri oleh kekasih kita sahaja !! adakah itu cukup.... ? senangnya hidup bila kita katakan sudah cukup !! ..
dan jgn pernah merasa senang bila segala janji terlafaz di bibir kerana kita hanya merancang ~ 

No comments:

Post a Comment